SNIT EN SNOET

MIJN ZIENSWIJZE

Trimmen is voor mij meer dan een perfect plaatje afleveren in een zo kort mogelijke tijd !  Het is eerst en vooral bezig zijn met een dier met een heel eigen karakter. Elk dier vergt een andere aanpak. Een agressieve aanpak is sowieso uit den boze. Ik probeer steeds een fijne band met het dier te creëren en zoek ook steeds naar de juiste manier om de vacht te trimmen. Ik zal bijvoorbeeld nooit zomaar een hond scheren indien dit niet de juiste techniek is voor dat type vacht. Scheren veroorzaakt vaak veel schade indien de hond niet geschoren zou mogen worden. Spijtig genoeg gebruiken heel veel trimmers deze techniek omdat scheren vlugger gaat dan knippen of plukken. Bijgevolg kunnen ze meer honden per dag doen, wat het zakendoen goed doet maar zeker niet de hond !

Veel mensen denken dat een hond met een dikke vacht in de zomer meer last zal hebben van de warmte maar dit klopt niet omdat honden "zweten" via de kussentjes en via de tong (hijgen). De vacht daaréntegen, beschermt zowel tegen hitte als tegen koude. Het baasje vraagt uit onwetendheid vaak een lekker fris geschoren coupe maar dit zorgt achteraf dikwijls voor overtollige haargroei omdat de haren nadien dikker en dikker teruggroeien ! Ook kunnen huidproblemen ontstaan omdat bij het scheren de haren afgeschoren worden en in het haarzakje blijven zitten. De nieuwe haren, die eronder groeien worden verstikt en zo ontstaat ontsteking.

Sommige honden mogen uiteraard wel geschoren worden zoals de Poedel en de Portugese Waterhond maar rassen zoals de Maltheser en de Shih Tzu bijvoorbeeld, worden best bijgeknipt en geëffileerd. Spijtig genoeg worden deze rassen echter ook vaak geschoren met dikwijls vervelende vachtproblemen als gevolg !